zondag 18 november 2012

DE MOGELIJKE BETEKENIS VAN DROMEN

Dromen horen bij het leven en een grote doorbraak in het droomonderzoek heeft plaatsgevonden in 1953 en wel van de Rapid Eye Movement (REM)slaap, waarin de meeste grote dromen plaatsvinden. Deze ontdekking heeft de techniek bij het droomonderzoek betrokken, zodat nu de fysiologie van de droom en de relatie tussen dromen en slapen steeds verder onderzocht kunnen worden.

De dromen, die gedroomd worden in de REM-slaap, bestaan uit verhalen, symbolen en gedetailleerde droomlandschappen. De droom weerspiegelt in beeldtaal verdrongen gebeurtenissen en andere voorvallen uit het onderbewustzijn.

De moderne droomstudie begint met Sigmund Freud (1856-1939). Hij wees dromen toe aan het onbewuste, de plaats waar onze onderdrukte instincten en verlangens huizen. De baanbrekende theorieën van Carl G. Jung (1875-1961) over archetypen en het collectieve onbewuste waren in vele opzichten een directe reactie op Freud.

De Amerikaanse psychiater Fritz Perls (1893-1970) is het bekendst als grondlegger van de Gestalttherapie, een therapie met de nadruk op de manier waarop het individu feiten, waarnemingen en gedrag organiseert of integreert. De Gestalttherapie gaat niet uit van de betekenis van elk afzonderlijk onderdeel.

Perls zag net als Jung en Freud de symbolische betekenis van dromen, maar was van mening, dat elk personage en voorwerp in een droom een projectie was van onszelf en de manier waarop we leven. Voor Perls zijn dromen onafgemaakte emotionele problemen in de biografie van de dromer, hun symbolische betekenis is te herleiden tot de persoonlijke ervaringen van de dromer en behoort niet tot de collectieve drijfveren.
Droomt iemand bijvoorbeeld over een trein, die door het bos rijdt, dan vroeg Perls aan de dromer te spelen, wat de bomen voelen en de rails zeggen, als de trein langs of over ze rijdt.
Er zijn verschillende soorten dromen en één daarvan is de lucide droom.

Kenmerken van lucide droombeelden zijn onder anderen:

-        tamelijk realistisch van aard;
-        personen en dingen behouden hun identiteit,
-        helder gekleurde en scherpe beelden; goed functioneren van het geheugen en het denkvermogen.

De mogelijkheden in een lucide droom zijn legio, bijvoorbeeld:
-        vliegen of zweven;
-        de situatie en dus het verloop van de droom naar eigen hand zetten;
-        verwerken van onafgemaakte ervaringen;
-        ziekten genezen, angsten overwinnen;
-        het leveren van creatieve prestaties en contact maken met overleden personen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten