Vrijdag, j.l. ben ik met nichtje B. naar de Hermitage in Amsterdam geweest om de tentoonstelling over Peter de Grote te bekijken en te ondergaan.
De Hermitage, Amsterdam |
Om te beginnen was tsaar Peter een lange man (2.04 m lang en met schoenmaat 40-41 hij leefde dus niet op grote voet) en omdat hij zo lang was noemden ze hem: Peter de Grote. Hij leefde van 1672-1725. Hij is niet zo oud geworden, maar hij heeft daarentegen wel zeer intensief geleefd.
Het zal niemand ontgaan zijn, dat het jaar 2013 in het teken staat van het Rusland-jaar, alleen al het bezoek van Poetin deed veel stof opwaaien naar aanleiding van de mensenrechten in Rusland, die soms met de voeten worden getreden.
Op de handelsbetrekkingen |
Poetin duldt geen tegenspraak en nou heeft hij dat van geen vreemde (zie voor toelichting hieronder). Je kunt het wel niet bewijzen, maar de mensen, die hem tegenwerken worden op de één of andere manier toch om zeep geholpen.
Peter de Grote nu was een bevlogen tsaar, alleen hij duldde net als Poetin, geen tegenspraak want de consequentie daarvan was als je het dus toch deed, dat je gewoon werd onthoofd en hij deinsde er ook niet voor terug om het zwaard zelf ter hand te nemen.
Nichtje B. heeft daar bewondering voor en je moet het ook in de tijd van toen zien, voegde ze eraan toe, maar ik plaats hierbij grote vraagtekens - ik kom nog op onze motivaties terug.
Peter de Grote had bewonderenswaardige eigenschappen, hij was voor een tsaar ook heel apart, want hij hield van gewone mensen en hij werkte graag met zijn handen. Zijn tweede vrouw Catharina (het huwelijk werd in het geheim gesloten) was van eenvoudige, boerenafkomst. Na zijn dood werd zij de tsarina.
Peter de Grote reisde heel wat af om overal ervaring op te doen en stages te lopen. In de scheepsbouw bijvoorbeeld en als timmerman. Hij maakte ook zelf allerlei werktuigen, iedere ochtend van 3.00 - 4.00 uur werkte hij daaraan, bovendien was hij een groot geleerde. Ik krijg door deze info de indruk, dat hij weinig slaap nodig had.
Hij had onder anderen een hersenboor, ook een tandartsentang, waarmee hij graag de kiezen en tanden verwijderde van de mensen om hem heen.
Klaagde iemand over kiespijn? Geen nood, tsaar Peter bood redding. Dat had tot gevolg dat niemand in zijn bijzijn ooit nog durfde te klagen over kiespijn.
Tsaar Peter de Grote |
Hij had zeer veel interesses, kocht zelf kunst (o.a. een Rembrandt), of stuurde zijn gezanten er op uit om kunst op te kopen in allerlei landen;
St Petersburg werd de nieuwe hoofdstad; de stad, het paleis en de tuinen werden door gerenommeerde architecten ontworpen, die overal vandaan werden gehaald. De ontwerpen zijn te zien op de tentoonstelling in de Hermitage. Ook de archeologische geschiedenis van Rusland is begonnen bij Tsaar Peter op advies van een Nederlander – dat weer wel.
Er is nog veel meer over hem te vertellen, ik zou zeggen: ‘Ga de tentoonstelling zien, of zoek naar info op internet via Google, want daar is veel interessants te vinden.’
Over de persoonlijkheid van Tsaar Peter ben ik niet zo veel aan de weet gekomen en dat is jammer, want deze intrigeert mij buitengewoon. Ik kreeg namelijk de indruk, dat het een man was vol tegenstrijdigheden.
Hendrik VIII |
Hendrik VIII van Engeland liet ook mensen (onze Anna Boleyn bijvoorbeeld) onthoofden, alleen hij gaf de opdracht daartoe en dat is volgens nichtje B. laf en daarom bewondert zij dus Peter, omdat hij volgens haar uiterst consequent is en ook hiervoor de volledige verantwoordelijkheid op zich nam.
Anna Boleyn |
En ik heb hierbij nou weer mijn vraagtekens, want ik vraag mij af, of Peter niet teveel plezier beleefde aan het eigenhandig hanteren van het zwaard, waarmee hij zelf mensen onthoofdde, want dat zou ik verwerpelijk vinden, maar dat relativeerde nichtje B. door te opperen: 'waarom zou hij dat niet mogen?'
Tja…nou jij weer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten